- Hoe doe je een zoekwoorden onderzoek?
- Hoe vind je de beste zoekwoorden voor je website om bovenaan in Google te komen?
Veel bedrijven doen dit op goed geluk en denken zelf een idee te hebben welke zoekwoorden hun potentiële klanten gebruiken. Anderen doen zoekwoordenonderzoek. En dat is ook wat je behoort te doen.
In dit artikel behandel ik een aantal manieren om je op weg te helpen. Ik schreef eerder al eens over 10 seo tips. Punt 1 in dat artikel was het bepalen van de juiste zoekwoorden voor je website. En daar daar begint SEO mee…met zoekwoorden. Zonder optimalisatie van de beste zoekwoorden in je website is je Google optimalisatie niks waard.
Let wel: onderstaande punten zijn vrij basic en komen gewoon neer op het gebruiken van je gezonde verstand. Verwacht dus geen hocus pocus.
Google suggesties
De Google suggestie-tool helpt gebruikers om suggesties te geven voor zoekopdrachten. Aan de andere kant kan het ook helpen om de juiste trefwoorden te vinden voor je site optimalisatie.
Stel je hebt een ontstoppingsbedrijf en je wilt je website optimaliseren voor Google. In bovenstaand voorbeeld kun je zien dat Google meerdere suggesties geeft voor je ontstoppingsbedrijf. Dit zijn woorden die ooit al ergens op een website zijn voorgekomen en zijn dus relevante woorden.
Om nog meer suggesties te achterhalen voer dan [ontstopper a] in en je krijgt alle woorden die beginnen met een a. Daarna b en zo werk je het hele alfabet af.
Op deze manier kun je een hele kist relevante woorden vinden voor je site.
Adwords Keyword tool
Daar is hij weer. De keyword tool van Adwords. Er is al veel over deze tool geschreven. Voer hier je potentiële zoekwoorden in en kijk hoe vaak een woord wordt opgevraagd door Google en hoeveel concurrentie er is op een zoekwoord.
De kanttekening die ik hierbij moet plaatsen is dat deze tool niet altijd accuraat is. Soms liegt ie zelfs een beetje.
Laat je ook niet al te veel in de luren leggen door het groene balkje. Dit balkje geeft de mate van concurrentie aan. Er zijn echter betere manieren om de concurrentie op een zoekwoord te analyseren. Je kunt bijvoorbeeld de top 10 of top 20 op een zoekwoord analyseren en kijken naar zaken zoals domein autoriteit, linkprofiel, title tags en meer.
Omdat dit artikel niet gaat over het bepalen van de mate concurrentie op een zoekwoord is dit een onderwerp voor een ander artikel.
Google Analytics
In Google Analytics kun je al zien op welke zoekwoorden mensen organisch je site binnen komen. Dit biedt veel waardevolle informatie die je al in huis hebt.
Een tip hier is om te kijken op welke positie in Google je rankt op woorden waarop je ook daadwerkelijk traffic ontvangt. Als je op een bepaald woord traffic ontvangt en je staat hiermee op pagina 2 van Google dan weet je wat een weelde het kan opleveren om op pagina 1 te komen.
Contactformulieren en e-mails
Mijn old time favorite. En zo ontzettend waardevol! Mensen die de moeite nemen om je contactformulier te vullen zijn op zoek naar je product en beschrijven dit in hun eigen woorden.
Als je als ontstopper dus een contactformulier ontvangt met een vraag naar een [professionele gaten openbreker] dan zou dit best een mooi woord kunnen zijn om je site of pagina op te optimaliseren.
Maar ook hier moet je vertrouwen op je eigen beoordelingsvermogen. Als de woorden echt te kolder voor woorden zijn. Laat ze dan varen.
Reacties op je weblog of andere websites uit je branche
Eigenlijk is dit een beetje hetzelfde verhaal als hierboven. Wat beweegt mensen in jouw branche en welke woorden gebruiken ze?
Ik volg zelf regelmatig met gemiddelde interesse de draadjes op weblogs die voor mij of mijn klanten interessant zijn.
Spieken
Spieken bij je concurrent. Die kon natuurlijk niet achterblijven.
Hoe doe je dit?
Voer het commando “site:concurrerendesite.nl” in in de Google balk. Je krijgt nu een lijst met pagina’s van een concurrerende site. Nu kun je makkelijk op title tag niveau kijken op welke woorden een pagina is geoptimaliseerd.
Heb ik niet al eens gezegd dat de title tag belangrijk is voor seo?
Maak er gebruik van zou ik zeggen.
De tools van Google (Adwords Tool en Analytics) zijn inderdaad erg bruikbaar -je hebt ook nog Goolge Trends en Insights overigens.
Toch ben ik van mening dat je eigen beoordelingsvermorgen (je gezonde verstand, zeg maar) uiteindleijk verreweg het belangrijkste is. Dat valt dan in de categorie Mail, Reacties op Weblog, etc. Als iets inderdaad te gek voor woorden is, moet je het direct laten varen. Daar ben ik het helemaal mee eens.
Hoi Rene, bedankt voor je reactie. Je beide comments stonden er nog in :). Ik heb de 2e verwijderd.
Hey Hans,
Ben al een tijdje niet meer op je website geweest, maar hij ziet er goed uit nu! Lekker overzichtelijk, basic en strak. Goed bezig!
Nu eerst even alle artikelen lezen die ik nog niet gezien had 😉
Hoi Jens, ik had inderdaad al een tijdje niks meer van je gehoord. Ik ben net een nieuw artikel aan het schrijven. Ik heb vandaag alleen niet zoveel tijd om hem af te maken. 🙂
Hoi Hans, Ik vind je site zeer overzichtelijk, Hierdoor vind je makkelijk de informatie die je nodig hebt. Ik kom zeker terug.
Gr
Tom
Dag Tom, bedankt hiervoor 🙂
“Voer het commando site:concurrerendesite.nl in”; waar moet je dat invoeren?
Bedankt alvast, Anne van Voorthuizen
Hoi Anne, dit voer je in in de Google balk. Ik zal het even aanpassen in het artikel.