Een responsive website is een website die zich automatisch schaalt naar het apparaat waarmee je op dat moment de website oproept. De website blijft normaal qua grootte op een desktop en maakt zich kleiner op een mobiele telefoon.
Nog steeds heeft niet iedereen zo’n website en dat is jammer. Jammer voor je online business. De reden dat ik dit zeg is omdat in veel gevallen bezoekers afhaken omdat een website niet goed is geschaald voor mobiel. Zeker op smart phones geeft dit problemen.
In dit artikel laat ik je 4 manieren zien hoe je in Google Analytics kunt controleren of je mobiele websiteverkeer goed of slecht presteert. Aan de hand van deze cijfers kun je dan bepalen of een responsive website gewenst is.
1. Kijk naar het verschil in desktop en mobiel verkeer
Het totale verschil in traffic (= het aantal bezoeken) tussen desktop, tablet en mobiel kun je hieronder zien.
Binnen Google Analytics navigeer je hier als volgt naar: Doelgroep > Mobiel > Overzicht
Waarom is deze informatie handig?
- Op deze manier kun je in 1 oogopslag zien hoeveel bezoeken van een desktop, tablet of smartphone komen.
- Je kunt makkelijk zien of cijfers zoals bouncerate, pagina’s per bezoek of conversies verschillen tussen desktop, tablet en smartphone. Op basis hiervan kun je dan beslissingen maken of je een responsive website nodig hebt. Meestal is dit het geval. Zoals je in het plaatje hierboven ziet verschilt de gemiddelde bezoekduur tussen tablet en mobile 46 seconden. Dat is aanzienlijk en kan een reden zijn om over responsive na te denken.
Als je precies wilt weten hoe je de bouncerate van je site kunt verlagen lees dan dit artikel.
2. Bekijk welke merken traffic genereren
Het totale verschil per merk mobiel apparaat kun je hieronder zien.
Binnen Google Analytics navigeer je hier als volgt naar: Doelgroep > Mobiel > Apparaten
Waarom is deze informatie handig?
- Je kunt duidelijk zien of een apparaat een smartphone of een tablet is door op de grijze foto-icoontjes te klikken die achter het mobiele apparaat staan (zie hierboven).
- Per apparaat of merk kun je individueel bekijken wat de bouncerate, pagina’s per bezoek of conversies zijn.
- Per apparaat kunnen er aanpassingen worden gedaan zodat deze cijfers beter worden. Bijv: soms zie je dat een responsive website er op een iPad prima uitziet terwijl dit op een Samsung tablet niet het geval is.
3. Zoekopdrachten en conversies uit Google meten via mobiele apparaten
Binnen Google Analytics navigeer je hier als volgt naar: Acquisitie > Organisch
Secundaire dimensie: informatie over mobiel apparaat
Hoewel Google op organische zoekopdrachten (= niet betaalde zoekopdrachten uit Google) de meeste zoekwoorden niet meer bekend maakt is het meten van het organische verkeer nog wel waardevol.
Waarom is deze informatie handig?
- Het totaal aantal organische bezoeken van mobiele apparaten bekijken in relatie tot bouncerate, % nieuwe bezoeken en conversies en daar waar nodig actie ondernemen. Een responsive website kan vaak de oplossingen zijn voor het probleem.
- Zoals hierboven aangegeven: je kunt duidelijk zien of een apparaat een smartphone of een tablet is, door op de grijze foto-icoontjes te klikken die achter het mobiele apparaat staan (zie hierboven).
4. Landingspagina’s
De prestatie van je landingspagina’s is een belangrijke parameter om te kijken of je site goed presteert. Hoe je landingspagina’s presteren bij mobiele apparaten is meteen een goede parameter om te bepalen of je een responsive website nodig hebt.
Binnen Google Analytics navigeer je hier als volgt naar: Gedrag > Bestemmingspagina’s
Secundaire dimensie: informatie over mobiel apparaat
Waarom is deze informatie handig?
- Het totaal bezoeken op de landingspagina’s met mobiele apparaten bekijken in relatie tot bouncerate, % nieuwe bezoeken en conversies en daar waar nodig actie ondernemen. Een responsive website kan vaak de oplossingen zijn voor het probleem.
- Wederom kun je hier weer per apparaat bekijken door op de grijze foto-icoontjes te klikken of een merk of apparaat goed presteert.
Conclusie
Als je nog geen responsive website hebt en je kijkt naar bovenstaande cijfers dan kun je tot de conclusie komen dat je een responsive website nodig hebt. Zelf ben ik nu ook met ene nieuwe website bezig. 1 van de redenen is dat ik ook een responsive website nodig heb.
0 reacties