Je website beter vindbaar maken in Google?

Update: 20/01/2020 | 0 Reacties

Wie wil dat nou niet?! Jij zeker. Anders ben je hier niet 🙂

Voor een online business is vindbaarheid van cruciaal belang. Betere vindbaarheid zorgt voor meer traffic (bezoekers naar je website) en vaak ook meer business.

Dit stuk vertelt je hoe je dat doet.

(Mocht je op zoek zijn naar een SEO specialist in de regio Amsterdam, neem dan contact met mij op)

Let’s begin.

Je website beter vindbaar maken door trefwoordenonderzoek

Scoren in Google doe je d.m.v trefwoorden. Mensen typen een trefwoord in in Google en krijgen een resultaat terug. In dit resultaat moet jouw website staan.Tenminste, als het aan jou ligt.

Het vinden van de juiste zoekwoorden is niet makkelijk. Je hebt wel zoekwoorden in je hoofd maar dat zijn niet altijd de juiste.

Wat ik vaak zie bij ondernemers is dat ze zich richten op woorden waar veel concurrentie op is. Dat is niet slim.

Trefwoordenonderzoek of zoekwoordenonderzoek kan hierbij helpen.

Trefwoordenonderzoek is een methodiek. En deze methodiek ga ik hier behandelen. Als je deze gebruikt dan ga je serieus meer zoekwoorden vinden.e

1. Gebruik je gezonde verstand

Is gezond verstand onderdeel van deze methodiek? Ja.

Want ondanks dat je geen ervaring hebt met SEO verbeteren voor betere vindbaarheid weet jij wel hoe je business werkt. Jij weet hoe je klanten denken. Jij weet wat hun problemen zijn. Deze dingen wil je naar boven krijgen.

Ik laat dit zien met een voorbeeld.

Piet heeft een ontstoppingsbedrijf en wil gevonden worden op “ontstoppingsbedrijf Rotterdam”. Op zich is dat een prima zoekwoord. Elk ontstoppingsbedrijf in Rotterdam wil wel op dat zoekwoord gevonden worden.

Echter, om op 1 zoekwoord gevonden te worden is niet ideaal. Dat is te weinig. Piet wil op meer zoekwoorden gevonden worden. Wat moet Piet dan doen?

Piet moet zich inleven in zijn klant. Hij moet andere vragen stellen.

  • Waarom heeft iemand een ontstoppingsbedrijf nodig?
  • Wat is zijn probleem op dat moment?

Ik geef een voorbeeld.

Stel, iemand zijn WC is verstopt en hij woont in Rotterdam.

Die persoon heeft een ontstoppingsbedrijf nodig. Er is dan een grote kans dat zo’n persoon in Google zoekt op “WC verstopt Rotterdam”. Die persoon is helemaal niet bezig met een ontstoppingsbedrijf maar met zijn probleem. En als Piet dan niet verschijnt in Google dan mist ie business.

Wel zonder dat hij het weet maar toch.

Andere problemen die Piet zijn klanten hebben zijn: doucheputje verstopt, vaatwasser lekt, verstopte leidingen en zo kan ik nog wel even doorgaan. En Piet wil op al deze zoekwoorden gevonden worden.

Op die manier nadenken over zoekwoorden om je website beter vindbaar te maken in Google noem ik gezond verstand gebruiken.

2. Werk met qualifiers voor extra vindbaarheid

Wat is een qualifier? Het is een woord dat ik ooit eens op een Amerikaans blog heb gelezen. Het is een kwalificatie voor iets.

Een kwalificatie is een woord dat iets specifieks toevoegt aan een zoekwoord.

Een qualifier is een woord dat je voor of achter een zoekwoord zet.

Hieronder vind je een aantal voorbeelden van qualifiers:

  • Tijd: 2020, kerst, dagen van de week;
  • Prijs: prijzen, korting, tarieven, btw;
  • Koopwoorden: kopen, online kopen, offerte
  • Locatie: Amsterdam, Rotterdam
  • Kwaliteit: de beste, goed

Op deze manier maak je een lijst met alle qualifiers die geschikt zijn voor je business. Eigenlijk vind je zo heel snel veel zoekwoorden.

Stel het volgende.

Je hebt een schildersbedrijf en je wilt gevonden worden op het zoekwoord “schilder”. Dat zoekwoord is veel te moeilijk om op te scoren in Google. Neem dat gemakshalve maar van me aan.

Wat je dan doet is qualifiers toevoegen:

schilder
schilder uurtarief
schilder btw
schilder offerte
schilder Amsterdam
schilder Amstelveen
Goedkope schilder

Zie je deze lijst?

Dit zijn ook zoekwoorden die mensen intypen in Google. En je scoort er veel makkelijker op dan op het woord “schilder”. Zo kun jij dit ook doen voor jouw business.

3. Google Adwords keyword Planner

De Google Adwords Keyword Planner is een tool van Google Adwords. Hierin kun je zien welke zoekwoorden in Google worden ingetypt.

Let wel: de aantallen die Google geeft kloppen niet. Maak je daar dus niet al te druk om.

Om gebruik te mogen maken van de Google Adwords Keyword Planner moet je een Adwords account aanmaken. Dat is gratis.

4. Zoekwoorden optimaliseren op intentie

Tegenwoordig is het verstandig om webpagina’s te optimaliseren op intentie.

Wat bedoelt een zoeker als hij een zoekwoord intypt? Welke informatie wil hij zien? Wat is zijn doel? Dat zijn belangrijke vragen om te beantwoorden wanneer je een pagina schrijft.

Dit betekent dat een pagina zomaar op méér dan 1 zoekwoord geoptimaliseerd kan worden. Vaak zelfs een hele hoop. Hieronder zie je een uitdraai van SEMrush van Geld.nl.

Geld.nl heeft op het zoekwoord “geld lenen” een top 3 positie in Google.

Zij scoren met deze pagina echter ook op andere zoekwoorden.

Dat zijn zoekwoorden die voor Google dezelfde intentie hebben.

Een webpagina beter optimaliseren op intentie doe je als volgt:

  • Je haalt een pagina van een concurrent door SEMrush (betaald), Ubersuggest (gratis) of een andere tool.
  • Je kijkt op welke keywords deze pagina scoort.
  • Je verwerkt de woorden die voor jou interessant zijn op je eigen webpagina. Dit kan door het handig plaatsen van woorden of door het toevoegen van onderwerpen.

On Page optimalisatie van je website

On Page optimalisatie is het schrijven van goede en gestructureerde teksten voor Google. Over On Page optimalisatie wordt vaak gezegd dat het niet meer belangrijk is voor Google. Dat Google het allemaal zelf wel begrijpt. Maar dat is niet waar. Een hiërarchisch goed gestructureerde pagina werkt nog steeds erg goed voor Google. En dus ook voor jouw website en webpagina’s.

Hoe ziet zo’n goed gestructureerde pagina er dan uit?

  • Title tag – Elke pagina moet een title tag hebben waar het belangrijkste zoekwoord in staat.
  • H1 – Elke pagina moet een H1 tag hebben waar het belangrijkste zoekwoord in staat. Het beste is om de title tag en de H1 hetzelfde te houden.
  • H2/H3/H4/H5/H6 – Subkopjes op de pagina worden aangegeven door H2/H3/H4 tags. Deze tags zijn zeker belangrijk en Google verwacht ze op een pagina.
  • Bodytekst – Hoewel bodytekst vaak buiten beschouwing wordt gelaten bij On Page analyses is het erg belangrijk. Als algemene stelregel gebruik ik zelf altijd dat je ongeveer net zoveel woorden gebruikt als je belangrijkste concurrenten.
  • Alt tags – Alt tags zijn tekstuele tags die horen bij plaatjes en afbeeldingen. Ze zijn er eigenlijk voor blinden en slechtzienden zodat die aan de tekst kunnen zijn waar het plaatje over gaat. Zoekmachines zoals Google maken ook gebruik van de Alt tag. Zorg dus dat je de alt tags op je pagina altijd vult.
  • Bold en Italic – Vet- en schuingedrukte teksten hebben een extra waarde voor Google en zijn dus een quick win om mee te nemen tijdens het schrijven.
  • Meta description – Hoewel de meta description niet meer meetelt bij Google ranking, heeft het ook andere functies. Het is een soort van advertentietekst van je website. Let erop dat je deze aantrekkelijk maakt. Met een mooie meta description klikken er namelijk meer mensen vanuit de Google resultaten naar jouw website.

Links om je website beter vindbaar te maken

Linkbuilding is nog steeds erg belangrijk om je website beter vindbaar te laten zijn in Google.

Hoewel de laatste jaren de gebruikservaring van de website nóg belangrijker is geworden, bepaalt de kracht van goede links nog steeds veel van je Google succes.

Er zijn erg veel tips op het internet over hoe je moet linkbuilden. Als ik er 1 mag geven…ga gastbloggen en zorg ervoor dat:

  • In het gastblogartikel een link is opgenomen naar je website.
  • Je in Google Analytics controleert of dit artikel je ook traffic en eventueel leads oplevert.
  • Je wel een beetje moet in kunnen schatten of zo’n blog fatsoenlijke SEO waarde heeft. Je wilt zo weinig mogelijk links van Private Blog Netwerken.

Naar mijn mening moet aan alle 3 de voorwaarden worden voldaan om succesvol te gastbloggen.

Beter vindbaar met Social Media

Maak social media profielen aan op Twitter, Linkedin, Google plus of welk ander platform voor jou belangrijk is. Probeer daarna veel volgers te krijgen.

De artikelen die je hebt geschreven deel je op deze social media. Daarnaast deel je ook artikelen van anderen. Dat vergroot namelijk de kans dat zij ook jouw artikelen delen.

En hoe meer mensen jou content delen op social media hoe groter de kans dat je gezien wordt door een grote groep. Dat vergroot weer de mogelijkheid dat andere sites naar jou pagina’s gaan linken. En dat zorgt er weer voor dat je website beter vindbaar op Google is. Social Media heeft dus voor SEO een indirect effect.

Links van social media an sich zorgen op dit moment nog niet voor hogere posities in Google.

Gebruikservaring voor betere vindbaarheid van je website

De gebruikservaring van je website is belangrijk voor vindbaarheid. Dat staat vast.

Wat zijn de zaken waarop je volgens Google moet letten om aan je bezoekers een optimale gebruikservaring te presenteren?

Hieronder vind je enkele punten:

  • Probeer duplicate content zowel binnen als buiten je website te vermijden.
  • Schrijf goede content die gebruikers nodig hebben. Content die gebruikers nodig hebben krijgen vaak veel links en worden gedeeld op social media.
  • Prop niet teveel advertenties op je webpagina’s anders loop je het risico dat Google je afstraft.
  • Zorg voor webpagina’s die aan de intentie van de zoeker voldoen.
  • Zorg dat de CTR van je pagina’s vanuit Google hoog is. Een lager CTR kan betekenen dat je pagina’s dalen in Google.
  • Maak de laadtijd van je website supersnel. Huur hiervoor een webbouwer in die dat kunstje beheerst.
  • De mobiele ervaring van je website moet goed zijn. Het is zelfs zo dat Google is overgegaan tot mobile-first-indexing. Dat wil zeggen dat als eerste de mobiele versie van een site wordt geïndexeerd.
  • Een website vindbaar met https zorgt voor vertrouwen bij gebruikers. Laat je website dus op https zetten als je dit nog niet hebt gedaan. https is tevens een ranking-factor in Google.

Als je deze tips ter harte neemt en ze opvolgt dan kom je een heel eind om je website beter vindbaar te maken in Google. 

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier