De alt tag is belangrijk voor SEO. Tenminste dat wordt beweerd. Maar ik lees ook regelmatig dat ie niet belangrijk is. Dus: wat is het nou?
Om hier achter te komen is er maar één ding mogelijk en dat is testen. Als je test dan weet je dingen zeker, of in elk geval iets zekerder…
In dit artikel test ik of Google überhaupt een webpagina indexeert (en rankt?)op basis van alleen maar een alt tag. Als Google dat doet dan weet je dat het meetelt of je hebt in elk geval een sterk vermoeden. Je weet alleen niet in welke mate en of het een sterk signaal is. Maar dat is voor nu niet zo belangrijk. In deze test wil ik alleen weten of Google er iets mee doet.
Mocht de alt tag invloed hebben op indexing en ranking dan kun je daar een aantal interessante conclusies aan verbinden. Die komen later in dit artikel eventueel…
Maar om te beginnen….
Wat is een alt tag?
De alt tag is het HTML-attribuut dat wordt gebruikt in webpagina’s om alternatieve tekst op te geven die moet worden weergegeven wanneer een foto niet kan worden geladen.
Waar vul je de alt tag in?
De alt tag is onderdeel van de HTML van een plaatje. In HTML ziet de code er als volgt uit.
In de meeste gevallen kun je de alt tag invullen in het CMS, bij het plaatje. Dat maakt het controleren van de alt tag makkelijk. Je hoeft geen HTML te kennen. Je moet alleen de plek weten waar je de alt tag invult. Vraag het anders even aan je webbouwer.
Wil je een SEO schrijven training volgen? Boek hem dan nu.
Is de alt tag belangrijk voor SEO?
De vraag is: is de alt tag belangrijk voor SEO? Telt hij mee voor ranking in Google? Om dat te weten te komen moet je testen.
Zoals ik eerder al eens deed bij mijn test met anchorteksten: ik nam een uniek woord. Dat deed ik deze keer ook, en testte het op een aantal plaatjes.
Ik heb dit getest op twee pagina’s van mijn eigen website. Dit gaf uiteindelijk een goed inzicht of alt tags meetellen voor zoekmachine optimalisatie.
Test 1
Als eerste stopte ik het woord “Femhfsdhfshfskfskjhfsf” in de alt tag van een foto op mijn portfoliopagina.
Nadat Google de pagina had geïndexeerd kreeg ik het volgende resultaat.
Google laat duidelijk mijn portfolio-pagina zien. De tekst in de alt tag is dus opgepakt en wordt gerankt door Google.
Wat betekent dit?
- Deze test zegt niks over de sterkte van het alt tag signaal. Het is mogelijk dat het een zwak signaal is.
- Dat gezegd hebbende: uit deze ene test weet je in elk geval dat Google naar deze tag kijkt bij het indexeren van pagina’s. Er zijn wel wat meer testen nodig om te zien hoe sterk deze alt tag is maar dit is een begin.
- Google indexeert en rankt de pagina met de alt tag maar ook alle foto’s die op die pagina staan. Deze foto’s hebben geen van allen (behalve 1) de alt tag ” Femhfsdhfshfskfskjhfsf”.
- Je kunt ook concluderen dat als je een alt tag invult op een bepaalde pagina dat Google gerelateerde foto’s/plaatsjes van andere pagina’s laat zien. In elk geval plaatjes of foto’s die Google gerelateerd vindt.
- De alt tag is belangrijk voor SEO, in die zin dat elke webpagina een zo divers mogelijk aantal SEO signalen moet hebben. Daar houdt Google van. De alt tag is daar één van. Vul dus altijd een alt tag in als je een webpagina publiceert.
Test 2
In een tweede test pakte ik het unieke en niet bestaande woord “gfhslauehndndksllsmsbs” en gooide dit in een alt tag op mijn pagina over meta descriptions. Het resultaat was de volgende:
Wat betekent dit?
Eigenlijk betekent het eerste resultaat hierboven hetzelfde als de uitkomst van de tweede test.
- Deze test zegt niks over de sterkte van het alt tag signaal. Het is mogelijk dat het een zwak signaal is.
- Dat gezegd hebbende: uit deze test weet je in elk geval wéér dat Google naar deze tag kijkt bij het indexeren van pagina’s.
- Google indexeert en rankt de pagina met de alt tag maar ook alle foto’s die op die pagina staan. Deze foto’s hebben geen van allen (behalve 1) de alt tag ” gfhslauehndndksllsmsbs”.
- Je kunt ook concluderen dat als je een alt tag invult op een bepaalde pagina dat Google gerelateerde foto’s/plaatsjes van andere pagina’s laat zien. In elk geval plaatjes of foto’s die Google gerelateerd vindt.
- De alt tag is belangrijk voor SEO, in die zin dat elke webpagina een zo divers mogelijk aantal SEO signalen moet hebben. Daar houdt Google van. De alt tag is daar één van. Vul dus altijd een alt tag in als je een webpagina publiceert.
Overige tips voor plaatjes
Hier nog een aantal tips die je kunt gebruiken naast het correct invullen van de alt tag.
- Kijk bij je hoog scorende concurrent in de broncode welke alt tags ze gebruiken en boots dit na.
- Geef de filenaam een naam met zoekwoorden of variaties op je zoekwoorden.
- Vul de naam van de titel van het plaatje ook in. De titel kun je meestal ook in het CMS invoeren.
Concluderend
Deze test is alleen afgenomen op twee pagina’s van mijn eigen website. Wellicht dat ik in de toekomst nog andere testen doe op andere sites. Voor nu is het in elk geval duidelijk dat de alt tag wel iets doet voor je pagina-ranking, en niet alleen voor het laten scoren voor plaatjes/foto’s. Dat is iets dat sommige SEO specialisten namelijk ook beweren.
SEO Schrijven
Alt tags en het optimaliseren van plaatjes is onderdeel van SEO schrijven. In onderstaande video geef ik je nog een aantal tips hoe je het beste je pagina’s kunt structureren voor SEO.
Leuk artikel. Bedankt
Hoi Anco, dat is lang geleden. Bedankt.
Hier houd ik van, geen andere blogjes over typen maar gewoon even testen. Goed gedaan!
Dank je wel Frank. Hoewel ik mezelf ermee op de schouders klop ben ik het met je eens ;-). Vooral over alt tags lees je verschillende meningen maar hier wordt het onomstotelijk duidelijk gemaakt.
Leuke test, je leest op veel plekken op het internet verschillende zaken over de alt tag. Goed dat je dit test.