Snelle SEO audit in 5 minuten

Update: 02/12/2010 | 0 Reacties

Voordat ik met SEO werkzaamheden begin wil ik altijd eerst de boel inventariseren. Een SEO quick scan, een SEO audit, je noemt maar hoe je het wil.

Vaak wil een klant meteen, of in elk geval heel snel, weten wat iets gaat kosten of hoe lang werkzaamheden gaan duren. In dit artikel behandel ik hoe je op een snelle manier in 10 stappen een website voor SEO kunt auditten.

Het onderzoekje is niet sluitend en je brengt er niet alle problemen mee aan het licht, maar het geeft je wel een grove indicatie:

  • of een site wel de moeite waard is om aan te werken;
  • hoe lang SEO werkzaamheden gaan duren;
  • om de belangrijkste seo problemen meteen aan het licht te brengen.

Is je site zichtbaar in Google?

Als 1e kijk ik altijd of een site überhaupt wel te vinden is in Google. Je kunt dan meteen zaken als slechte indexatie of eventuele penalty’s aan het licht brengen. Daarvoor ga ik als volgt te werk:

1. Ik google op de brandname en kijk hoe hoog de homepage rankt.

2. Ik google de hele domeinnaam en kijk hoe hoog de homepage rankt.

3. Ik kijk door middel van het commando site:url.nl of de site wel wordt geïndexeerd.

Mocht de site op bovenstaande punten niet scoren of niet zichtbaar zijn dan heeft je site of een penalty gekregen of hij is gewoon heel erg slecht vindbaar. Ik raad je aan om dat eerst te onderzoeken voordat je verder gaat met de 10 stappen audit.

4. Het kopiëren van een aantal regels tekst.

Een belangrijke test voor vindbaarheid doe ik door een 3 tal regels uit de tekst te kopiëren en deze in de Google balk te plakken. Met het resultaat dat hier uitkomt dien je altijd op positie 1 in Google te staan.

Ik doe dit voor zowel de homepage als een aantal onderliggende pagina’s.

Zo kun je namelijk meteen checken of er indexatie-problemen zijn. Het komt nl. wel eens voor dat een pagina helemaal niet vindbaar is op deze manier 🙁

Mochten er indexatieproblemen zijn, dan weet je meteen dat je die moet onderzoeken.

Met het kopiëren van een aantal regel tekst kun je ook zien of een site eventueel duplicate content heeft.

Als een site veel teksten van andere sites heeft gejat dan is het in de meeste gevallen een low value site.

Cachen van webpagina’s

5. In cache

Met de “in cache” link die je kunt vinden in de Google zoekresultaten kun je zien wanneer een webpagina voor het laatst ge-cached is. Hoe recenter, hoe beter. Meestal kun je als regel aanhouden dat 2 of 3 weken ok is. Alles sneller is fantastisch en langer dan een maand begint problematisch te worden.

Een pagina of domein met oude cache data kan worden gezien als low value voor Google.

Als je je in het cachegeheugen van Google bevindt dan is er ook nog een andere interessante link om op te klikken. Dat is de link genaamd “tekstversie”.

Deze link brengt je naar een pagina die eruit ziet zoals Google een pagina ziet.

Hier kom je vaak hele interessante dingen tegen. Als iemand bijvoorbeeld een flash website heeft dan is er in de tekstversie niks te zien. Dan krijg je een lege pagina en het bewijs dat Google nog steeds heel veel moeilijkheden heeft om Flash te lezen.

URLs

6. Zoekmachine vriendelijke URLs

Zoekmachine vriendelijke URLs zijn URLs waarin de belangrijkste zoekwoorden van de betreffende pagina in zijn verwerkt. www.qonvert.com/seo-schrijven

Een niet zoekmachine vriendelijke URL is bijvoorbeeld: www.eensite.nlindex.php?option=com_content&view=article&id=49&Itemid=55

Een niet zoekmachine vriendelijke URL is niet meer zo’n probleem als vroeger, maar voor mij persoonlijk is een zoekmachine vriendelijke URL een indicatie of iemand serieus met zoekmachine optimalisatie bezig is. En natuurlijk is het nog steeds beter voor zoekmachines om een URL te hebben met belangrijke zoekwoorden.

7. Homepage URLs

Soms komt het voor dat een homepage meerdere URLs heeft. www.site.nl en www.site.nl/cms en www.site.nl/indez.html zijn allemaal verschillende homepage URLs.

Zorg ervoor dat al deze URLs d.m.v. een 301-redirect verwijzen naar je belangrijkste homepage. Dat is waarschijnlijk www.site.nl

Tags

8. Title tags

Als snelle scan kijk ik altijd of elke title tag van een webpagina binnen een website verschillend is. Als elke title tag van een website hetzelfde is dan weet je dat ze niet zo serieus met SEO bezig zijn. Een title tag is erg belangrijk voor on page SEO. Als deze niet zijn geoptimaliseerd ga hier dan mee aan de slag.

9 Meta descriptions

Meta descriptions dienen wervelend geschreven te zijn om de CTR te verhogen. Met het site commando kun je zien of meta descriptions goed geschreven zijn.

Mocht elke webpagina dezelfde meta description hebben dan zou er wel eens sprake kunnen zijn van duplicate content.

Links

10. Links

Even snel naar het linkprofiel kijken doe ik altijd met de SEOmoz toolbar voor Firefox. Deze toolbar rekent snel uit wat de autoriteit is van een website tesamen met het totaal aantal links t.o.v. het aantal links van root domeinen.

Daarnaast kun je ook nog een blik werpen op de anchor teksten van de links die naar een site verwijzen. Google hecht nog steeds grote waarde aan het gebruik van anchor teksten.

Een link audit of linkanalyse en concurrentieanalyse zal ik in een toekomstig artikel behandelen.

 

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier