Kunnen H1-tags de SEO posities verbeteren?

Update: 25/08/2022 | 0 Reacties

Dit gastartikel is geschreven door Jeroen van der Zwet. Het artikel is volledig zijn eigen visie en reflecteert niet noodzakelijkerwijs de visie van Qonvert. Wil je een SEO schrijven training volgen? Boek hem dan nu.

Ja, H1-tags kunnen de posities in de zoekmachine verbeteren. H1-tags geven structuur, dragen bij aan de leesbaarheid van een pagina en zorgen ervoor dat zowel gebruikers als zoekmachines een beeld hebben van waar de content op een pagina over gaat. De H1 geeft pagina’s een duidelijk doel en dat leidt tot een betere algehele gebruikerservaring. En bij SEO draait het ten slotte allemaal om de gebruiker.

Dus ja, H1-tags kunnen de SEO verbeteren en vormen een belangrijk onderdeel van elke SEO-strategie. Maar wat houdt dat in en hoe zet je ze effectief in? In dit blog gaan we wat dieper in op wat een H1-tag is, het doel ervan in SEO en enkele tips die je kunt opvolgen bij het gebruik van H1-tags in je eigen content.

Wat is een H1-tag?

Om te begrijpen hoe je H1-tags effectief kunt gebruiken in je SEO-strategie, moet je een goed idee hebben van wat ze zijn en waarom ze de posities in Google kunnen beïnvloeden. Laten we beginnen met de definitie.

H1-tags zijn HTML-tags die op pagina’s worden gebruikt om aan zoekmachines te vertellen waar de pagina over gaat. Het is de eerste header-tag die zichtbaar is op een pagina. Wanneer de tag wordt bekeken in de code zelf, ziet het er als volgt uit:

<h1>Inhoud van H1</h1>

HTML heeft zes verschillende headers of koppen, dus een pagina kan meerdere verschillende koppen hebben. De H1-tag wordt meestal maar één keer gebruikt en wordt als de belangrijkste tag beschouwd. Zie het een beetje als een schets. De hoofdtitel zou een H1-tag zijn en de belangrijkste onderliggende punten zouden H2-tags moeten zijn. Daaronder komen dan eventueel H3, H4, enzovoort.

Zijn H1-tags hetzelfde als titeltags?

Een vraag die vaak naar voren komt bij het bespreken van on-page SEO is het verschil tussen de H1 en de title-tag. Ze lijken op elkaar, maar ze mogen nooit verward worden.

De title-tag (<title></title>) is wat wordt weergegeven in het browservenster/-tabblad en in fragmenten van zoekresultaten. De H1-tag verschijnt alleen op de pagina zelf. Zoekmachines geven gewicht aan zowel de title-tags als de H1-tag.

Als we teruggaan naar ons voorbeeld van hierboven, zou je een title-tag kunnen zien als de omslagpagina en de H1-tag als de titel op de pagina. Daarna volgt de rest van de content, zoals meerdere paragrafen.

In veel gevallen zullen de titeltag en H1 van een pagina ongeveer hetzelfde zijn. Er is immers enige overlap in hun doel. Beide zijn bedoeld om de lezer en zoekmachines uit te leggen waar de pagina over gaat. Maar er zijn enkele omstandigheden waarin je zou kunnen overwegen om deze tags aan te passen. Het komt allemaal neer op het doel van de pagina en wat het beste is voor de lezer.

Onthoud dat de title-tag is wat lezers zien voordat ze je website hebben bereikt, bijvoorbeeld het zoekresultaat in Google. En de H1 is wat lezers zien als ze op de pagina zijn aangekomen, nadat ze hebben doorgeklikt vanuit het zoekresultaat. Door dit verschil in gedachten te nemen, kun je beslissen wanneer je ze hetzelfde wilt houden en wanneer je ze wilt aanpassen.

H1-tags & SEO

De relatie tussen H1-tags en SEO is een beetje tweeledig. Vroeger was de theorie dat zoekmachines werden aangetrokken door H1’s om te bepalen waar een website of pagina over ging. De beste keuze was het opnemen van het belangrijkste zoekwoord, slechts één H1 op de pagina en ervoor zorgen dat de H1 het eerste zichtbare stuk tekst was op de een website. Nu zijn er dingen veranderd.

SEO-experts zeggen nu dat er meer nadruk moet worden gelegd op het gebruik van kopteksten op een pagina. Maar dan wel op een manier die logisch is voor de lezer. Het maakt niet zoveel uit of die headers zijn getagd als een H1, H2 of niet als een van beide. Zolang de content is georganiseerd op een manier die logisch is voor lezers, zullen zoekmachines dit voorbeeld volgen en begrijpen.

Dus hoewel er nu wordt gezegd dat H1’s geen directe invloed hebben op de posities in Google, vormen ze nog steeds een zeer belangrijk onderdeel van de algehele website. Presentatie en leesbaarheid zijn daar afhankelijk van en hebben wel invloed op de posities in Google, dus we zouden een belangrijk onderdeel van SEO-tactieken negeren als we H1-optimalisaties niet meer doorvoeren.

Praktische tips voor het optimaliseren van H1-tags

Oké, dus we begrijpen het belang ervan. Hoe zorg je ervoor dat je de waarde van H1-tags en paginakoppen in het algemeen vastlegt? Hier zijn enkele praktische tips.

  • Gebruik zoekwoorden strategisch – De sleutel hier is om niet te spammen. Je H1 moet zeker het belangrijkste zoekwoord bevatten. Daaropvolgende koppen, zoals H2 en H3, moeten het alleen bevatten wanneer het zinvol is. Onthoud altijd dat leesbaarheid op de eerste plaats komt en de zoekmachine op de tweede plaats. Een goede gebruikerservaring vertaalt zich in goede SEO.
  • Richt op gebruikersintentie – Gebruikersintentie is even belangrijk als gebruikerservaring. Denk bij het schrijven van de H1’s na over wat de gebruiker verwacht te zien wanneer ze op de website binnenkomen. De titel en H1-tags moeten samenwerken om de gebruiker naar de pagina te trekken. Vervolgens moet de content het werk afmaken. Als alles consistent is en in lijn is met de bedoeling, zal je een langere bounce opmerken en een langere tijd op de website, wat op termijn kan leiden tot een boost in de positie van zoekmachines.
  • Gebruik koppen om de pagina te ordenen – Koppen geen de content structuur. Met 55 procent van de bezoekers die minder dan 15 seconden op een site doorbrengen, heb je maar weinig tijd om hun aandacht te trekken. Wetende dat de meeste gebruikers op zoek zijn naar snelle antwoorden op specifieke vragen, zal het opsplitsen van de content in koppen een gebruiker laten zien dat de content het antwoord bevat waarnaar ze op zijn. Zie de H1’s als de titel van een boek, met de H2’s als hoofdstukken en eventuele volgende kopteksten als sub-onderwerpen binnen de hoofdstukken. Een georganiseerd stuk content is veel gemakkelijker te lezen.
  • Gebruik slechts één H1 – Het hebben van meerdere H1’s is volgens Google niet schadelijk voor SEO. Maar dat betekent niet dat het goed is. Het hebben van te veel H1’s kan verwarrend zijn. Ze lijken op titels en dat gaat ten koste van de organisatie van de website, waardoor lezers misschien niet zo goed weten waar ze moeten zoeken en de website daardoor verlaten. Nogmaals, bij SEO draait alles om het vinden van de beste manier om de content aan de lezers te presenteren.

Veelvoorkomende H1-fouten om te vermijden

Bij het optimaliseren van de H1’s voor SEO is het handig om op de hoogte te zijn van enkele veelvoorkomende fouten die je inspanningen kunnen schaden. Dit is wat je wilt vermijden:

  • Logo’s gebruiken als H1’s – H1’s moeten altijd tekst zijn, nooit afbeeldingen.
  • Meerdere H1’s gebruiken – Er is niets mis met het gebruik van meerdere headers, maar om dingen voor de lezer georganiseerd te houden, gebruikt je opeenvolgende header-tags (H2s, H3s, etc.) in plaats van meerdere H1-tags.
  • H1-tags verbergen – Dit betekent dat je de headers maskeert, zodat ze er niet uitzien als headers, maar toch de H1-tag hebben. Dit wordt ‘cloaking’ genoemd en is in strijd met de richtlijnen voor webmasters van Google. Het verbergen van H1-tags kan de posities in Google aanzienlijk schaden en zelfs leiden tot bestraffing van Google zelf.

Het in de praktijk brengen

Dus wat hebben we geleerd? H1’s zijn belangrijk voor SEO. Als je begrijpt hoe je een zoekwoord strategisch en subtiel kunt opnemen, kun je de posities van specifieke pagina’s in de zoekmachine verbeteren. Maar het belangrijkste om in gedachten te houden is je gebruiker. Vermijd een overvloed van zoekwoorden in de H1’s en overige headers. Zorg er in de eerste plaats altijd voor dat de content leesbaar en waardevol is voor de lezer. Overweeg vervolgens hoe je kleine delen van de content kunt optimaliseren om betere posities in de zoekmachine af te dwingen en ingewikkelde algoritmen van zoekmachines te slim af te zijn.

Deze blog is mogelijk gemaakt door Jeroen van JM Promotions

Hans Keeren

Hans Keeren

Mijn naam is Hans Keeren, SEO trainer en SEO expert. Ik help MKB bedrijven en ZZP-ers aan meer omzet en websitebezoekers door SEO trainingen en advies.

Lees meer

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis tips ontvangen?

Wil jij ook op de hoogte blijven van mijn blog? Meld je dan aan voor mijn tips & tricks, handige ontwikkelingen en belangrijke up-to-date informatie omtrent SEO en Online Marketing.

E-mailadres
Ik ga akkoord met het privacy reglement Lees hier