Een kwalitatief goede link kan je Google ranking op een bepaald zoekwoord een mooie boost geven. Anno 2020 is linkbuilding nog steeds een belangrijk onderdeel van SEO en het verkrijgen van meer pagerank. Ik heb het vaak getest en kan je zeggen dat links nog steeds werken voor hogere posities in Google. Je moet het wel wat slimmer aanpakken dan vroeger maar een goede linkbuilder kan je nog steeds helpen om je bedrijf te laten groeien.
Maar wat gebeurt er als Google morgen niet meer bestaat? Of als Google het belang van links op 0 zet? Moet je dan stoppen met linkbuilding? In dit artikel leg ik uit dat er wat linkbuilding betreft meer bestaat dan alleen Google, namelijk websitebezoekers (of traffic). Iemand klikt op een link en komt op jouw website terecht.
Naast het verkrijgen van links voor Google zou het verkrijgen van links voor goede ‘traffic’ (en natuurlijk conversie) 1 van de belangrijkste pijlers van je linkbuilding inspanningen moeten zijn. Geen bezoekers betekent namelijk geen business.
Links voor traffic zijn makkelijk te traceren
Linkbuilding wordt een stuk makkelijker als je je alleen maar concentreert op het binnenhalen van websiteverkeer. De enige vraag die jij hoeft te stellen is: levert deze link mij traffic op? Zo ja, dan ga je moeite doen om deze link binnen te halen.
Vooraf is het niet altijd zeker of een link je traffic oplevert maar dit kun je achteraf makkelijk controleren. Je kunt dit zien in Google Analytics bij ‘Verkeersbronnen’ onder ‘Verwijzingen’. Daar staan alle websites vermeld die jou traffic hebben opgeleverd.
5 voordelen van links voor traffic
Google stelt andere eisen aan een goede link dan jij wanneer je je alleen maar concentreert op links voor traffic. Hieronder vind je 5 voordelen van linkbuilding voor meer bezoekers naar je site.
- Anchor tekst is minder belangrijk – anchor tekst is nog steeds erg belangrijk voor SEO. In de praktijk wordt anchor tekst vaak hevig misbruikt om hoge posities in Google te krijgen. Als je je concentreert op alleen maar traffic dan wordt een SEO geoptimaliseerde anchor tekst ineens een stuk minder belangrijk. Het verkrijgen van de link is dan het belangrijkste.
- Simpele concurrentie-analyse – bij een concurrentie analyse breng je allerlei link-specifieke zaken in kaart zoals anchor teksten, totaal aantal links t.o.v. totaal aantal domeinen die linken of de verhouding followed/nofollowed links. Dit is allemaal niet meer noodzakelijk als je gaat voor traffic en linkbuilding. Waar haalt de concurrentie haar links vandaan en leveren deze links me ook traffic op is een betere vraag die je je kunt stellen tijdens een analyse.
- Andere strategie voor het kopen van links – het kopen van links…mag dat van Google? Ja dat mag. Als je het maar niet doet om Google te manipuleren. Het kopen van links met als doel meer traffic is toegestaan, mits je dit duidelijk aangeeft aan zoekmachines door bijvoorbeeld een ‘nofollow’ tag toe te voegen aan de link. Google zegt hierover het volgende:
“Sommige SEO’s en webmasters kopen en verkopen echter links met een hoge PageRank, ongeacht de kwaliteit van de links, de bronnen en de invloed op lange termijn van hun sites. Links met een hoge PageRank kopen of verkopen is in strijd met de Richtlijnen voor Webmasters van Google en kan een negatieve invloed hebben op de positie van een site in zoekresultaten.Niet alle betaalde links schenden onze richtlijnen. Links kopen en verkopen vormt een normaal onderdeel van de economie van het web, mits dit gebeurt voor advertentiedoeleinden en niet om zoekresultaten te manipuleren. Gekochte links voor advertenties dienen als zodanig te worden aangeduid. Dit kan op verschillende manieren worden gedaan, zoals:- het kenmerk rel=”nofollow” toevoegen aan de <a>tag
- de links omleiden naar een tussenliggende pagina die via het bestand robots.txt wordt geblokkeerd voor zoekmachines.”
- Kwaliteit zegeviert – als traffic je uitgangspunt is dan zul je kwaliteit moeten leveren. Dit houdt in dat je link op een kwalitatief goede webpagina moet staan of jij moet zelf een kwalitatief goede webpagina maken met daarin een link naar je website. Een gekochte link van bijvoorbeeld een Chinese linkpagina met daarop een Nederlandse SEO geoptimaliseerde anchor tekst zal je qua bezoekers weinig goeds opleveren.
- Meerdere links van 1 domein – Meerdere links van 1 domein kan voor ‘traffic’ een speerpunt zijn. Als je in Google Analytics ziet dat je goede bezoekers krijgt van 1 bepaald domein dan kun je proberen om meer links te krijgen van dit domein. Vaak is dit makkelijk omdat je al een bepaalde relatie hebt met een website.
Hoe krijg je links voor traffic
Dan rest de vraag: hoe krijg je deze links voor traffic? Het is bijna hetzelfde als linkbuilding voor SEO alleen moet je je nu een andere vraag stellen: zal deze link resulteren in een doorklik naar mijn site en levert deze link mij een bezoeker van waarde. Hieronder staan 5 manieren hoe je aan links voor traffic kunt komen.
- Aantrekkelijke bio- een verleidelijke bio schrijven onderaan een stuk content is goed voor doorklik naar je site. Zomaar een linkje plaatsen ergens in een stuk content zal minder effect sorteren in doorklik. Hoewel een link die hoger in de HTML code staat meer SEO waarde heeft is een aantrekkelijke bio met link(s) onderaan een artikel erg goed voor doorklik en traffic.
- Teaser of doorverwijzing- content creatie is voor mij het aanbieden en creëren van waardevolle content op een andere website. In deze content werkt het vaak erg goed om je link te verpakken als een teaser of doorverwijzing. “Als je naar deze site gaat dan…” Een voorbeeld hiervan vindt je hieronder:
- Gelijksoortige domeinen – als je in Google Analytics ziet dat een bepaald domein je kwalitatief goede traffic oplevert dan kun je overwegen om links te verkrijgen van soortgelijke domeinen. Een simpel voorbeeld is Nujij.nl. Als je een blog hebt en je plaatst artikelen van dit blog van Nujij.nl dan kun je overwegen om je blogartikelen ook te posten op Ekudos.nl. Als je dat traffic en conversie oplevert tenminste.
- Reacties op blogs en fora – deze zullen voor je Google ranking niet veel uitmaken omdat de meeste reacties op ‘nofollow’ worden gezet maar voor traffic en business kan het geven van reacties op blogs en fora erg voordelig zijn. Zorg er wel voor dat je reacties waarde hebben en relevant zijn voor je business.
- Social Media – in de ‘Verwijzingen’ sectie van Google Analytics zie je welke social media websites je traffic hebben opgeleverd. Hoe vaker een artikel of webpagina wordt gedeeld op social media hoe meer verkeer je website zal krijgen. Na verloop van tijd ga je beoordelen welke social media kanalen het beste zijn voor je websiteverkeer en daar leg je je focus op. Ook bij social media is het schrijven van een mooie bio een aanrader.
Conclusie
Hoewel linkbuilding belangrijk is voor SEO kun je het ook gebruiken om traffic te genereren. Ik pretendeer niet dat je SEO linkbuilding moet laten varen maar een benadering van links vanuit traffic-oogpunt is zeker een goede strategie.
Weet jij nog een andere manier hoe je traffic voor links kunt krijgen? Laat dan een reactie achter.
Linkbuilding werkt zeker goed als je een kluster van websites hebt die inhoudelijk aan elkaar gerelateerd zijn én die onderling verbonden zijn. Google waardeert netwerkjes, het is zéér aan te raden voor bedrijven om ook voor producten aparte websites te maken. Minder beheersbaar, veel beter vindbaar.
Ondertussen zijn de algoritmen van Google zo intelligent, dat de relevantie en onderling verband al snel herkend wordt. Het voordeel: als één van de sites actief is, heeft het ook resultaat voor de andere sites. Link je blog ook aan de sites.
Ik heb het zelf opgelost door één “onderling verwijzend” menu te maken dat op elke site terugkomt.
Sibren, ik ben zelf niet zo’n voorstander van linknetwerkjes. Tenminste, als je dit doet voor Google. Je moet er wat betreft Google voor oppassen dat dit niet je enige vorm van het verkrijgen van links is. Een linkprofiel dat bestaat uit alleen maar linkjes binnen je eigen netwerk voegt niet zoveel waarde toe voor zoekmachines. Anders zou iemand met meerdere websites sowieso altijd een voorsprong hebben en zou het aanschaffen en vullen van relevante websites met als exclusieve doelstelling intern linken, door Google worden bevorderd. Vandaar dat links van websites die op dezelfde server worden gehost lager worden gewaardeerd door Google.
Als ik snel even naar het linkprofiel van http://www.sibren.nl kijk dan zie ik dat jij ook linkjes hebt van andere websites dan alleen je eigen sites. Dat is zeker aan te raden om de SEO linkwaarde van je domeinen omhoog te krijgen.
Echter, als je onderling linkt met als doelstelling het ondersteunen van je gebruikers zoals jij doet dan voegt het daadwerkelijk iets toe voor je gebruikers. Deze manier van linken zal je traffic opleveren
Aha, dank je voor de toevoeging Hans. Google is slim gemaakt 😉
Bij mij is de motivatie altijd: hoe kan ik de doelgroep het beste aanspreken. Ik heb gemerkt dat in de diversiteit van diensten die wij bieden – klanten het liefst op één criterium/dienst aangesproken willen worden, de rest is voor hen ruis of verwarring.
Sibren, ik moet zelf ook wel eens deze afweging maken. Zowel bij klanten als bij mezelf. Ik ben het ook met je eens.